Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fungují sankcie proti Rusku? Nečaká krach i nás?

Které konkrétní sankce mají nejvíce zničující efekt aktuálně a které budou drtivé později? Pomůže Rusku Čína? Diskutují Lukáš Kovanda a Ivan Mikloš.

Uslyšíte odpovědi na otázky:
Fungují sankce proti Rusku? Víme, jak vypadá reálná aktuální ekonomická situace v Rusku? Které konkrétní sankce mají nejvíce zničující efekt dnes a které budou drtivé později?  Dokázalo někdy v historii Rusko být v průmyslu, inovacích, technologiích a ve výzkumu konkurenceschopné vůči západu a nezávislé na západu? Co dnes dělají ruské devizové rezervy?
Lukáš Kovanda, stále přirovnáváš Rusko k Severní Koreji? Pomůže Rusku Čína? Pokud se bude situace vyvíjet jako dnes a sankce se nezruší, kde čekáte, že bude Rusko za půl roku, za rok? Očekáváte, že se Rusko po válce rozpadne?
Ivan Mikloš, loni v létě jste mluvil o změnách, které učinila Ukrajina od roku 2014. Byla Ukrajina před rokem 2014 ve stejné ekonomické situaci jako Rusko před invazí nebo na tom Rusko před invazí bylo ještě horší, než Ukrajina před rokem 2014? Někteří lidé dnes mají strach, bojí se, že sankce dopadnou tvrdě i nás a že nás čeká krach - váš názor? Je to srovnatelné s tím, co se děje v Rusku?
 

Fungují sankce vůči Rusku?

Ivan Mikloš:
Fungujú, aj keď zatiaľ sa ešte neprejavili v plnej sile a zatiaľ ešte neboli uplatnené všetky, ktoré uplatnené byť môžu. A najväčší problém je v tom, že Rusko stále má veľmi vysoké príjmy z predaja najmä ropy a plynu.

Lukáš Kovanda:
Sankce určitě účinkují, byť možná mnozí očekávali jejich řekněme až bleskový efekt. Tak, jako se Rusku nezdařilo blitzkriegem dobýt Ukrajinu, tak se Západu nepodařilo bleskovým efektem Rusko zruinovat. Nemyslím, že všichni vnímali, že to bude tak jednoduché, z výroků některých západních politiků v týdnech těsně po invazi se však mohlo zdát, že to bude rychlá věc. I v České republice někteří ekonomové počítali z dnešního hlediska nesmyslné propočty, že Rusko má už jenom tři nebo čtyři týdny na financování války. To se nenaplnilo. Jedním z důvodů je, jak řekl pan Mikloš, že Rusko má stále vysoké příjmy z prodeje zejména zemního plynu a ropy. Navíc vlastně svým způsobem vydělává na tom, co způsobuje. Vyvolává, dalo by se říci až celosvětovou tíseň na trhu s energiemi. Tato tíseň žene jak cenu ropy, tak hlavně zemního plynu v EÚ nahoru. Takže Rusko může prodávat o to dráže a hlavně nemusí dodávat takové objemy. Například Gazprom splnil plán na celý letošní rok za pět měsíců a proto nyní může  EÚ skřípnout. Stačí mu dodávat pouze 20 procent plynovodem Nord Stream 1. Má splněno. Dokud budou pokračovat tyto dodávky, je Rusko stále v pozici, kdy mu nějaké bezprostřední zhroucení určitě nehrozí. Což však neznamená, že sankce nefungují. Ony fungují, jejich účinek však prostě není okamžitý.

Dokázalo někdy v historii Rusko být v inovacích, technologiích a ve výzkumu konkurenceschopné vůči západu a nezávislé na západu?

Ivan Mikloš:
Dokázalo vo veľmi úzko vymedzených oblastiach, kde sústredilo obrovské kapacity, napríklad v kozmickom výskume. Inak v zásade nie. John McCain, bývalý americký senátor, veľmi výstižne povedal, že Rusko je po zuby ozbrojená benzínová pumpa. Skorumpovaný štátny kapitalizmus bez ochrany vlastníckych práv jednoducho nemôže byť zdrojom a generátorom inovácií a technologického pokroku.
Napadla ma pekná analógia na základe toho, čo ste vy hovorili, ako USA v druhej svetovej vojne výrazne pomohli Rusku, aby bolo úspešné voči Hitlerovi. Keď dnes niekto hovorí, že by Západ nemal podporovať Ukrajinu, lebo tým podporuje a predlžuje vojnu, je to podobné, ako keby niekto povedal, že Amerika nemala v 42. a 43. roku podporovať Rusov, lebo tým podporovala a predlžovala vojnu a mala radšej vyzvať Rusko, aby sa dohodlo s Hitlerom. Každý, kto dnes tlačí Ukrajinu do nejakého zlého kompromisu, hovorí neuveriteľné nezmysly, ktoré sú podobné, ako keby v druhej svetovej vojne tlačil Rusko na zlý kompromis s Hitlerom.

Lukáš Kovanda:
Rus, který trochu přemýšlí, by se mohl ptát, samozřejmě jenom v duchu: "Proč si vlastně tu turbínu nedokážeme opravit sami? Proč ji musíme posílat někam do Kanady?" Je to ukázka, že skutečně technologicky Rusko obrovsky zaostává za Západem.
Rusové jsou silní, nesmírně silní, ve dvou věcech. První je surovinové bohatství, které jim spadlo do klína. Druhou je propaganda. Přiznat, že veškeré technologie, které mají, jsou západní provenience, to do propagandistické linky nezapadá. Jsou nejradši, když mohou vyškrtnout, ať už obrazně nebo skutečně, lidi, kteří takovéto zprávy šíří. Proto například celá řada ruských veličin, ekonomů, kteří skutečně patřili ke světové špičce, ve třicátých letech emigrovala z Ruska do Spojených států. Například Leontief, známý ruský ekonom a nositel Nobelovy ceny, který výrazně posunul západní ekonomii, nemohl působit v Rusku. Musel emigrovat. A takových lidí bylo víc.

Nečaká díky sankcím krach i nás?

Lukáš Kovanda:
Krach nás určitě nečeká, ale co se týče třeba cen plynu, elektřiny, tak pochopitelně ty ceny, zejména tuto topnou sezónu, budou velice vysoké. Zdražení, které ještě čeká v dalších měsících letošního roku a pak v příštím roce, bude citelné. Myslím, že třeba 25 procent domácností v České republice opravdu může mít velké problémy s poklesem životní úrovně kvůli drahým energiím. Ale nebude to nic, co lze označit slovem krach ve smyslu nějaké krize, typu velké hospodářské krize třicátých let, kdy lidé stáli fronty na práci nebo na polívku, něco takového se určitě nestane. Systém sociálního zabezpečení je na dobré úrovni. A ano, zhorší se životní úroveň, ale třeba na úroveň řekněme roku 2017 nebo 2016. Dá se hovořit, že jsme se tehdy měli špatně? Myslím, že ne. Nedá se to porovnat se sankcemi, které dopadnou na Rusko, které bude v dlouhodobém ohledu sankcemi poškozeno daleko víc. Nejsou to přitom pouze formální sankce, jsou zde i spontánní sankce nebo samosankcionování, kdy četné západní firmy, aniž by je někdo vybízel, se samy začaly z Ruska stahovat. To samé odliv mozků z Ruska. To jsou všechno obrovské rány pro zemi a ekonomiku, které bude Rusko pociťovat dlouhá desetiletí, troufám si říci velmi neblaze.

Ivan Mikloš:
Súhlasím s tým, čo hovoril pán Kovanda. Možno by som len povedal, že zložitá bude nie jedna vykurovacia sezóna, ale dve. Pretože v marci 2023 budeme mať prázdne zásobníky a ešte nebudeme odstrihnutí od Ruska.

Pomůže Rusku Čína?

Ivan Mikloš:
To je zaujímavá otázka. Realita ukazuje, že Čína je veľmi opatrná v podpore Ruska a že od vypuknutia vojny sa znižujú ekonomické vzťahy medzi Čínou a Ruskom. Pre mňa výraznou lastovičkou bolo, keď firma Huawei odišla z Ruska. Keď odchádzali západné firmy, tak odišla z Ruska aj Huawei, ktorá je síce súkromná, ale bez požehnania Komunistickej strany Číny neurobí nič. To bol veľmi dôležitý signál. Čísla ďalej ukazujú, že čínsky vývoz do Ruska výrazne klesol. V januári 2022 to bolo ešte 8,1 miliardy dolárov, v apríli to už bolo len 3,8 miliardy dolárov, čiže pokles o viac ako polovicu. Vývoz čínskych smartfónov, notebookov, počítačov do Ruska taktiež od vypuknutia vojny výrazne klesol. Pre Čínu je totiž oveľa dôležitejší obchod so Spojenými štátmi a s Európou ako obchod s Ruskom. Čína v roku 2021 vyviezla 7x viac do Spojených štátov ako do Ruska. Keď k tomu pridáte ešte Európsku úniu, ktorá bola porovnateľná s Amerikou, tak pre Čínu je hrozba aj sekundárnych sankcií, ktoré môžu byť zavedené voči tým, ktorí bojkotujú západné sankcie, obrovskou hrozbou. Čiže Čína politicky Rusko podporuje, ale ekonomicky Rusku veľmi nepomáha a ani vojensky. Ak vojenská, finančná a iná politická a humanitárna pomoc Západu voči Ukrajine pretrvá, tak má Ukrajina stále šancu Rusov z Ukrajiny vytlačiť, pretože Rusko je de facto izolované. Irán zrejme Rusku dodal nejaké drony, ale to je všetko.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jirka Ščobák | úterý 23.8.2022 11:11 | karma článku: 9,28 | přečteno: 496x
  • Další články autora

Jirka Ščobák

Proč je tipování a sázení cestou do pekla?

Tušíte, kolik vydělávají a kolik dávají do reklamy tipovací společnosti? Víte, že zodpovědné hraní neexistuje?

8.2.2023 v 15:17 | Karma: 7,13 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ekonomika

Jirka Ščobák

Jak si sáhnout na osobní finanční dno?

Udělal jsem rozhovor s člověkem, který přestože sám pracoval (a pracuje) ve finanční oblasti, na finanční dno si sáhl a byl ochoten popsat, jak je těžké se z něj zvednout.

30.1.2023 v 10:09 | Karma: 8,73 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ekonomika

Jirka Ščobák

Porazíme aktuální inflaci?

Jsou evropské ekonomiky dostatečně silné, aby inflaci zvládly? Mohou centrální banky zhoršit situaci? Kdo za inflaci může?

12.12.2022 v 11:44 | Karma: 6,17 | Přečteno: 264x | Diskuse| Ekonomika

Jirka Ščobák

Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?

Minulé úterý vzniklo toto video (upozorňuji, že trvá 2 hodiny). Víc než 50 lidí mluvilo o finanční gramotnosti.

27.9.2022 v 15:28 | Karma: 3,05 | Přečteno: 109x | Diskuse| Ekonomika

Jirka Ščobák

Mohu na online podvod naletět i já?

Jaká je podstata phishingových útoků? Které praktiky jsou aktuálně nejnebezpečnější? Dají se získat peníze zpět?

25.9.2022 v 10:08 | Karma: 7,40 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:26

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:26

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Modlím se za Fica, uvedl Babiš. Útok odsoudil Pavel i von der Leyenová

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:10

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 710x
Pocházím z Prahy, od roku 1993 žiju na Slovensku. Mám ženu a 3 dcery (19, 9, 9). Pracuju v médiích, aktuálně ve vlastní malé firmě. Od roku 1988 tancuju a učím tancovat square dance (hodně moderní forma amerických country tanců). Miluju cestování, fotografujeme. Když můžu a je na to čas, plavu, šnorchluju, jezdím na kánoi, dělám turistiku a hraju rekreačně frisbee. Zbírám akvarijní rostliny, stolní deskové hry a dobré filmy (viz. moje komentáře na ČSFD). Baví mě archeologie, historie, evoluce, zoologie a etologie. Od roku 2006 bloguju na www.scobak.blog.sme.sk a od roku 2014 také na dennikn.sk/autor/jiri-scobak/.

Seznam rubrik