Kde dnes můžeme ušetřit? Snížit spotřebu a náklady?

8. 08. 2022 11:40:43
Vyhazuješ někdy jídlo? Používáš v současném létě klimatizaci nebo ventilátor? Na co si dáváš v obchodech pozor?

Hovořil jsem s Martinou Valachovou, autorkou knihy "Kam miznú vaše peniaze?" Martina je ze Slovenska, proto odpovídala slovensky.

Celý rozhovor: Kde dnes běžný člověk může nejvíc ušetřit? Několik osobních otázek: Vyhazuješ někdy jídlo? Budeš tuto zimu doma snižovat teplotu? Používáš v současném létě klimatizaci nebo ventilátor? Kouříš? Studovala jsi už při nákupu velkých spotřebičů (lednička, sporák, pračka) energetické štítky, které říkají, jakou spotřebu energie co má? Kupuješ balené vody? Vaříš doma? Připravuješ si svačinu do práce? Co děláš pro své zdraví? Šetříš aktuálně na svém vzdělávání? Kontroluješ tlak v pneumatikách svého auta, abys jezdila co nejúsporněji? Platíš v obchodech hotovostí nebo kartou?
Konec osobních otázek: Plýtvají i dnes lidé? Jak snížit spotřebu energie? Jak nakupovat? Na co si dát v obchodech pozor? Jak se nenechat „manipulovat“? Jak jinak přemýšlet při vaření? Český ekonom Lukáš Kovanda napsal, že se dárky na letošní Vánoce vyplatí začít kupovat už nyní - souhlasíš?


Bydlíme v třípokojovém bytě, máme dvě děti ve věku 9 a 11 let. Já i žena vyděláváme, takový průměr. Kde dnes můžeme ušetřit? Snížit náklady?

Ako a kde ušetriť závisí od životného štýlu, návykov a tiež ochote pozerať sa na šetrenie ako na príležitosť. Premeniť to, skrátka, na hru. Ja sa hru na šetrenie hrám celý život, lebo som bola k tomu okolnosťami donútená. A neskôr, keď už tie okolnosti pominuli, mi ostal návyk. Návyk pozerať sa, kde miznú peniaze, keď netreba, aby zmizli.

Pozrime sa na rodinu, ktorá sa pýta. Predpokladám, že ak ide o priemernú rodinu, tak majú hypotéku, a teda musia aj platiť poistku za byt. Bez toho človek hypotéku nedostane. Podmienkou je aj životná poistka. Tu sa hýbať s cenou nedá. Hypotéku a poistky treba platiť tak, ako to je nastavené a zároveň počítať s tým, že ceny oboch stúpnu, pretože ten trend tu, jednoducho, je a nezmizne do Vianoc.

Ďalšie náklady, kde už niečo robiť vieme, sú na energie, ktoré teraz aktuálne cenovo stúpajú a bude to pokračovať. Jesť človek musí, ale aj tu sa dá veľa vecí optimalizovať. Náklady za benzín či auto sa dajú optimalizovať tiež. Rozoberiem to postupne.

Energie

Skontrolujte, aké máte žiarovky. Ak si dáte LED žiarovky, spotreba klesne. Ak máte vonkajšie osvetlenie – terasu, nainštalujte si solárne svietidlo. Často sa stáva, že človek nechá zapnuté svetlo na terase či balkóne celú noc. Skontrolujte si standby režim spotrebičov. Zapojte do hry aj deti. Deti vo veku 9 – 11 rokov zväčša visia celý deň na technike, a to žerie energiu. Počítač, PlayStation a iné spotrebiče deti často nechajú zapnuté, aj keď vybehnú von na dvor či kúpalisko. A koliesko sa krúti...

Ak má rodina sušičku na bielizeň, môže ju začať používať inak, ako je vo zvyku. Mám osobne odskúšané, že bielizeň suším iba 5 – 10 minút. Po tomto čase sušenia je nahriata a stačí ju dať na sušiak či priamo na vešiaky... Vyschne rýchlo, lebo za prvé minúty odíde pomerne dosť vlhkosti, ale najmä sa bielizeň vystrie. Ostane zachovaná aj vôňa a nemusíte vkladať do sušičky ďalšie chemické či bio prípravky, ktoré majú vrátiť veciam vôňu. V neposlednom rade nebudete musieť žehliť. Veľa ľudí si neuvedomuje, koľko energie zožerie žehlička... Pri kúpe sušičky som sa ja osobne nesústredila na energetickú triedu, keďže používam sušičku presne tak, ako som popísala. Pamätám si, že keď sme sušičku kúpili, tak mi niektorí hovorili, že sa mám tešiť na zvýšené účty. No ale oni sa nezvýšili, oni klesli...

Pozor si dávajte na mrazničku. Naozaj platí, že ak je namrazená, zje viac elektriny. Niektorí politici nám radia, aby sme varili s pokrievkou na hrnci a takto šetrili. Myslím si, že túto zásadu pozná každý. Netreba na to vysokú školu a ani brať poslanecký či ministerský plat. Ja zo zásady používam tlakový hrniec skoro na všetko, čo varím. Takto sa dosiahne naozaj významná úspora. Príklad: guláš uvarím za približne 20 minút. V klasickom hrnci ide o viac ako 3 hodiny varenia. Ak varíte denne, usporíte naozaj značne. Odporúčam.

Dnes nie je výnimkou, že klimatizačné jednotky majú aj ľudia v bytoch. Tu platí overené pravidlo o zatváraní okien a dverí. Zbytočne klimatizujete, keď si dnu vpúšťate horúci vzduch. Veľa dosiahnete, ak necháte zatiahnuté vonkajšie rolety. Byt sa tak neprehreje.

Poďme sa umývať... Sprcha vám oproti kúpaniu vo vani ušetrí veľa peňazí. Ak sa však radi kúpete a vo vani vám prichádzajú nápady na podnikanie, tak si kúpanie zachovajte. Šetriť sa dá, ale nedá sa prestať žiť. Kým to len trochu pôjde, tak aj v ťažšej dobe treba myslieť na to, že tu nie sme na veky. Ak vám teda kúpanie prospieva a ušetrili ste inde, zachovajte si ho. Ak chcete prejsť na sprchovanie, tak jasné, že ušetríte. Ideálne, ak sa naučíte studeným sprchám. Ja viem, že to znie bláznivo, ale dá sa to. Tiež zredukovať pobyt v sprche, pretože keď v nej budete stáť 15 minút, tak to ste si mohli pokojne napustiť aj vaňu. Vysvetlite deťom, ako si umývať zuby. Melódia tečúcej vody nie je potrebná. Veľmi veľa ľudí to stále praktizuje a takto sa míňa zbytočne veľa vody.

Aby som ukázala v praxi, tak my sme za posledný rok znížili spotrebu elektriny z 5 400 na 3 900 kWh ročne. Spotrebu plynu sme znížili o 10 % a spotrebu vody o 20 %. Nebola nám zima a nechodíme špinaví a ani sme neprestali variť. Ide naozaj o návyky. Priznám sa, že čo sa týka energií, tie som nikdy nesledovala až tak do detailu, ako za posledný rok. Naozaj sa to oplatí...

K energiám ešte počítam aj pohonné hmoty. Redukovať používanie auta je cesta, ako ušetriť. Nie, nie som zástanca života bez auta, ale skúste si optimalizovať cesty a istotne usporíte minimálne 10 – 20 %. Ak máte v rodine 2 autá, možno je vhodná aj otázka, či ich treba dve. Alebo či treba dve nové autá, keď vidíte, že splátky za auto vám ničia spánok. Veľa vecí v našom živote máme na základe marketingu, neuromarketingu a Instagramu. Jednoducho, kupujeme a chováme sa tak, ako nám je predostierané, že to je ten správny životný štýl. Preto som v úvode písala, že veľa závisí od každého jednotlivca, ako šetrenie bude vnímať.

Strava

Jedlo je kapitola sama o sebe. Vytvorte si jedálničky, ktoré používate, a nakupujte podľa toho, čo idete variť a nie podľa toho, čo vám padne do oka a potom to nestihnete spracovať a vyhodíte. V obchode si všímajte cenu na kus, kilo, liter... Tu totiž obchodníci hrajú zvláštnu hru. Často sa stane, že v malom balení je na prepočet tovar lacnejší, ako v tom väčšom. Keďže nás ale navykli na typ nákupov, že veľké sa vyplatí, tak často nepremýšľame. Skúste si to všímať. Garantujem vám, že na nákupe ušetríte aj 10 % mesačne, čo sa u 4-člennej rodiny môže pohybovať aj na úrovni 800 – 1 000 € za rok.
Ak nepoznáte recepty, ktoré sú jednoduché a nepotrebujú veľa času pri hrnci, naučte sa také jedlá variť. Domáca strava je najlacnejšia verzia. Navyše, budete vedieť, čo ste do jedla dali.

Niektoré položky dosť podraželi. Napríklad kuracie mäso sme bežne kupovali za 4 € na kilo (prsia) a teraz bežne stojí 8 € kilo. To je 100 %. Obchody však robia akcie. Ak ste na mäse závislí, odporúčam kúpiť ho tam, kde je v kvalite a v akcii. Mäso môžete striedať aj s inými jedlami, ktoré sú bohaté na bielkoviny. Napríklad taká červená šošovica. Kupujem ju za 1,29 €/polkilové balenie. Minule sme urobili soté zo zeleniny a šošovice. Jedlo ako lusk. Jedli sme to dva dni. Najesť sa dobre a zdravo sa stále dá. Len si treba veci naštudovať a skúšať...

Maslo zdraželo tiež. Ja osobne odporúčam kupovať maslo pod značkou reťazca. Aj teraz som kúpila 250 g za 2 €, čo nie je až taká tragická cena. Vtipné je, ak si všimnete, že výrobca toho za 2 € je rovnaká slovenská firma, ktorá predáva maslo pod svojou značkou. Množstvo tuku a zloženie rovnaké. Len cena nižšia. Vyskúšajte si to.
Pozerajte na tovar v horných policiach a dole. Obchodníci sa snažia predať vám tovar, ktorý máte v úrovni očí. Dodávatelia im za to dokonca platia príplatok. Ja kupujem syry a iné mliečne výrobky v zásade mimo zónu výšky očí. Verte mi, že keď nakupujem 10 tvarohov, tak mi nie je jedno, či kus stojí 65 centov alebo 1,10 €...

Záver

Každý z nás vníma veci v živote inak. Niekedy sa niečo zlé môže premeniť aj na niečo dobré. Nechcem to idealizovať. Jasné, že keď nám vypnú plyn a bude nám zima, srandičky skončia... Ale dovtedy skúste popremýšľať, ako budete postupovať. Či si viete zabezpečiť aspoň malý zdroj energie a prípadné krízové dni vykryjete tak, aby sa to zvládnuť dalo.

Autor: Jirka Ščobák | pondělí 8.8.2022 11:40 | karma článku: 7.71 | přečteno: 403x

Další články blogera

Jirka Ščobák

Proč je tipování a sázení cestou do pekla?

Tušíte, kolik vydělávají a kolik dávají do reklamy tipovací společnosti? Víte, že zodpovědné hraní neexistuje?

8.2.2023 v 15:17 | Karma článku: 7.13 | Přečteno: 340 | Diskuse

Jirka Ščobák

Jak si sáhnout na osobní finanční dno?

Udělal jsem rozhovor s člověkem, který přestože sám pracoval (a pracuje) ve finanční oblasti, na finanční dno si sáhl a byl ochoten popsat, jak je těžké se z něj zvednout.

30.1.2023 v 10:09 | Karma článku: 8.35 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jirka Ščobák

Porazíme aktuální inflaci?

Jsou evropské ekonomiky dostatečně silné, aby inflaci zvládly? Mohou centrální banky zhoršit situaci? Kdo za inflaci může?

12.12.2022 v 11:44 | Karma článku: 5.75 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jirka Ščobák

Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?

Minulé úterý vzniklo toto video (upozorňuji, že trvá 2 hodiny). Víc než 50 lidí mluvilo o finanční gramotnosti.

27.9.2022 v 15:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 109 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.90 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 710

Pocházím z Prahy, od roku 1993 žiju na Slovensku. Mám ženu a 3 dcery (19, 9, 9). Pracuju v médiích, aktuálně ve vlastní malé firmě. Od roku 1988 tancuju a učím tancovat square dance (hodně moderní forma amerických country tanců). Miluju cestování, fotografujeme. Když můžu a je na to čas, plavu, šnorchluju, jezdím na kánoi, dělám turistiku a hraju rekreačně frisbee. Zbírám akvarijní rostliny, stolní deskové hry a dobré filmy (viz. moje komentáře na ČSFD). Baví mě archeologie, historie, evoluce, zoologie a etologie. Od roku 2006 bloguju na www.scobak.blog.sme.sk a od roku 2014 také na dennikn.sk/autor/jiri-scobak/.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...