Fotografie: Motýli v botanické zahradě v Tróji jsou krásní, ale ...

Velikonoční sobotu byl druhý den otevření výstavy exotických motýlů v pražské Tróji. Ideální místo pro pár atraktivních fotografií.

Výstava je pěkná, zajímavá, vcelku hodnotím pozitivně. Malé "ale" na konci můžete/nemusíte ignorovat.

Zajímavé je, že snadněji, než na vegetaci, je možné dočasné návštěvníky skleníku nalézt na oknech.

A úplně nejvíce se dá vidět na hadrech u venkovních dveří v blízkosti toalet.

Jedna část dveří. Podobně to vypadá na celé délce. Tito motýli se většinou výrazněji nehýbou, někteří jsou mrtví. Návštěvníci nepřemýšlí, proč tomu tak je.
Tvrdím, že je to tím, že motýli sice mají ve skleníku nahnilé plody, jejichž šťávu mohou sát, to však není to primární, co hledají. Byli totiž přivezeni ve formě kukel z Velké Británie a prostředí, do kterého byli vypuštěni, je pro ně poměrně sterilní. Schází zde květy, jejichž nektar by mohli sát (orchideje pro ně zřejmě nejsou vhodné, protože jsou převážně přizpůsobené pro mnohem robustnější opylovače a také nemají mnoho nektaru), schází zde rostliny, na které by mohli klást vajíčka. Motýli jsou navíc zdatní letci, běžně uletí kilometry a skleník, byť nám připadá velký, je pro ně malý. Pravdépodobně se snaží směrem, ze kterého vidí světlo, dostat ven.
Netvrdím, že je to zákonitě zlé. Žijeme v době, kdy se masy zvířat pěstují pro naši potravu. Firmy, které produktují motýlí vajíčka a kukly, tak činí pro zběratele nebo právě takovéto projekty. Jedná se o průmysl a iluze nejsou na místě. Pokud chce někdo vidět motýly, je pro naši přírodu asi lepší, když se s nimi seznámí takto, než kdyby je chytal v přírodě. Přirovnal bych to k lososím farmám.
Přesto. Návštěvníci motýlí výstavy žijí v představě rajské zahrady. Není tomu tak. Což je rozpor, který se mi nelíbí. Je mi jasné, že se z marketingového hlediska jedná o úspěšnou akci. Ale mnohem víc by se mi líbila zahrada, budovaná primárně pro motýly, ve které se motýli dokáží i rozmnožovat. Něco podobného, jako mají v Icodu na Tenerife. Možná jsem idealista a určitě budu s názorem v menšině. Přesto si to myslím.

Autor: Jirka Ščobák | úterý 7.4.2015 16:06 | karma článku: 14,10 | přečteno: 393x